Historie

Oorsprong Jack Russell
Dominee John Russell (1795 - 1883) die ook wel Jack genoemd werd, werd op 12 december 1795 geboren in het plaatsje Dartmouth in South Decon.
In het jaar 1814 werd hij toegelaten tot het “Eceter College” in Oxford, waar hij als student in 1819 zijn eerste hond van de melkman kocht.

Deze teef genaamd “Trump” is de stammoeder geweest voor John Russell’s eigen werklijn die later na zijn dood zijn naam zou dragen.
Als enthousiaste jager raakte John Russell betrokken bij de fok van deze hondjes, die lange afstanden moesten kunnen afleggen en tevens fit genoeg bleven voor de jacht onder de grond.

Na de Tweede Wereldoorlog werd dit ras steeds populairder, in het bijzonder bij jagers en paardenliefhebbers.
Op 22 januari 1990 erkende de Kennel Club van Engeland dit ras onder de naam Parson Jack Russell Terriër. De FCI voegde dit ras op 2 juni 1992 toe aan de voorlopige lijst.

Naast de “normaalbenige” Parson Jack Russell Terriër bestaat er ook een “kortbenige” Jack Russell Terriër die eveneens de naam van de dominee kreeg na zijn dood.
Zij waren in het verleden veelal in het bezit van de gewone man, die ook een passie had voor de jacht op de vos, of hem bestreed om de verliezen bij pluimvee en lammeren te beperken die ontstonden door de nachtelijke stroperijen van de vos.
Dit ras werd begin 1999 eindelijk als officieel ras erkend en is dus vanaf nu ook te zien op shows!